Taide-elämyksiä ja pyöräilyn iloa

Taidepyöräilyä. Idea tuntui todella kiinnostavalta. Taidetta ja pyöräilyä samassa paketissa. Tokihan jokainen voi pyöräillä milloin tahansa omatoimisesti taidekohteiden välillä, mutta järjestetty tapahtuma tuo mukanaan aina oman tunnelmansa. Nytkin ilmassa oli urheilujuhlan tuntua!

Taidepyöräilyä mainostettiin hyvän mielen tapahtumana teemalla ”Taide-elämyksiä ja pyöräilyn iloa kaikille”. Tapahtuman avajaiset yhdessä Jäidenlähtöpyöräilyn kanssa  vietettiin 13.5.17 Joensuun taidemuseo Onnin pihalla.

Tapahtuman esitteen liitteenä oli kartta ja pyöräilykortti. Pyöräilykorttiin oli tarkoitus kerätä leimoja eri taidekohteissa. Kun leimoja kertyi kahdeksan, oli mahdollista osallistua taidepalkintojen arvontaan.

6 mielenkiintoista taidekohdetta

Aloitin kierrokseni Taidekeskus Ahjosta, jossa oltiin rakentamassa parhaillaan uutta näyttelyä. Jonkinlaisia maistiaisia tulevasta näyttelystä oli jo tarjolla, mutta päätin palata Ahjoon myöhemmin uudelleen, kun näyttely on valmistunut.

taidepyoraily

Seuraavana kohteena oli Galleria Kappsäck ja Anneli Kokon työhuone, jossa olikin melkoinen tungos. Monenlaista taidetta kolmelta taiteilijalta, Kokolta, Ami Ihatsulta ja Arja Valkonen – Goldblattilta. Osa teoksista oli sijoitettu vanhoihin matkalaukkuihin, joita penkoessa voi tuntea löytämisen iloa.

Galleria Kapsäckin pihalle oli sijoitettu toimintaryhmä Olettamon Ajatuksenvaihtopiste. Omat ikävät ajatukset oli mahdollista vaihtaa parempiin kirjoittamalla ne paperille ja pudottamalla säkkiin. Tilalle sai nostaa uuden ajatuksen.  Nostin itselleni  ajatuksen: Tee yksi ihminen onnelliseksi joka päivä – vaikkapa vain itsesi.  – Melko haasteellista.

Seuraavaksi pyöräilin Galleria Kohinaan ja taidelainaamolle. Galleria Kohina Taitokorttelissa oli itselleni täysin uusi kohde, vaikka galleria on ollut kaupungissa jo monia vuosia ja Taitokorttelissakin olen käynyt lukemattomia kertoja.  Taidelainaamo oli mielenkiintoinen paikka ja idea kekseliäs.

Asiakas voi lainata taideteoksia kotiinsa maksua vastaan ja halutessaan lunastaa teoksen omakseen, jos päättää pitää sen. Taideteoksia voi vaihtaa kotiseinällä esimerkiksi parin kuukauden välein. Tämän kaltaisen toiminnan suosio on noususuunnassa.

kulttuurikahvila_laituri

Kiasman tunnelmaa

Pekkalan kuvataidekoulu oli alkuperäisessä pyöräilysuunnitelmassani, mutta sen jätin aikatauluongelmien vuoksi väliin. Sen sijaan pistäydyin rautatieasemalla Kulttuurikahvila Laiturilla, jossa oli parhaillaan menossa non-stop –esitys, laulua ja soittoa. Jäin katsomaan esitystä joksikin aikaa.

Tunnelma esityksessä oli hiukan Kiasmamainen  – jouduin pohtimaan, mistä on kyse? Esitystä pidemmälle seuratessani tunsin olevani jonkin verran mukavuusalueeni ulkopuolella. Ihminen pitäytyy helposti tutussa ja turvallisessa. Tämä esitys ei todellakaan ollut sitä.

veistos

Laiturilta suuntasin Joensuun Grafiikanpajalle. Olen joskus kauan sitten harrastanut grafiikkaa ja pajailmapiiri tuntui edellisen kohteen jälkeen – ah, niin ihanan tutulta. Pajalla sain  kuningasajatuksen – aloittaisinko grafiikan harrastuksen uudelleen? Kursseja ja pajatoimintaa järjestetään lähes ympäri vuoden. Ehkäpä ensi syksynä?

Jatkoin matkaa uutta Penttilän jokirannan pyöräilytietä. Matkan varrelle oli sijoitettu veistoksia ja ympäristötaideteoksia. On upeaa, että taidetta tuodaan ihmisten asuinympäristöihin ja koristamaan myös kerrostalojen harmaita betoniseiniä.

penttilanranta

Mitä pyöräilystä jäi käteen? –  Olin äärimmäisen tyytyväinen itseeni, olinhan pyöräilyt 10 km! Lisäksi olin saanut monia uusia kokemuksia ja hyvää mieltä. Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipisteen, taidekohteiden ja taiteilijoiden yhdessä ideoimasta taidepyöräilystä on tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma. Kannatan ajatusta lämpimästi!

PS.

Samankaltaiseen ideaan olen törmännyt Rovaniemellä asuessani. Siellä Liisa Karintaus ja Tiia Lepistö ovat toteuttaneet pyöräillen tai jalan kierrettävän Muistojen reitin. Kulttuurireitti yhdistää Rovaniemen kulttuurikohteet toisiinsa.  Taidepyöräilyn tapaan loistava idea yhdistää liikuntaa ja kulttuuria.

Lue myös

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s