– Poético – runoteatteriteos

Voimaa kulttuurista -aihealueen ensimmäinen teksti kertoo Joensuussa 27.3.2017 esitetystä musiikillisesta ja tanssillisesta runoteatteriteoksesta, Poético.  Esitys koostui Pablo Nerudan runoista, Astor Piazzollan tangoista ja tanssija Maarit Ryynäsen tanssiosuudesta. Esitys oli mielenkiintoisesti rakennettu vuoropuhelu edellä mainittujen taidemuotojen kesken.

Poéticon ytimenä oli vanhemman miehen ajatusten virta menneisyyteen Nerudan tekstien kuljettamana.  Pentti Saaritsan suomentamat Pablo Nerudan tarinat sodasta, pakolaisuudesta ja rakkaudesta olivat esityksen pääosassa. Runonlausujana tai enemmänkin tarinankertojana esiintyi Raimo Kokkonen.

raimo_-kokkonen

Maarit Ryynäsen tanssillinen osuus oli lyhyt, mutta ehdottomasti esityksen kohokohta.  Tarina saavuttamattomasta tai ehkä menetetystä rakkaudesta välittyi katsojalle tanssijan kauniin liikkeen ja tunnelmaan eläytymisen välityksellä. Tässä mielenkiintoisen vastakohta-asettelun esitykseen loi tarinankertojan monotoonisuus verrattuna Maarit Ryynäsen tunteikkaaseen ja eläytyvään tanssiin.

Piazzollan tangoja Matteo del Soldán sovittamana esitti neljästä muusikosta koostuva okesteri. Viulua soittivat Merja Riihelä ja Kaisli Kaivola, alttoviulua Katri Hänninen ja selloa Claide Lacey.  Musiikki soi pääasiassa kerronnan taustalla.  Muusikot soittivat läpikuultavan verhon takana esityslavan takaosassa  ja ehkä jo senkin vuoksi osa tulisimmistakin tangoista jäi tulkinnallisesti hieman vaisuksi.ohjelma_poetico

Esityksen pituus oli noin 40 minuuttia ja esitystekniikasta vastasi Markku Tanskanen. Kokonaisuutena virkistävä,  poikkitaiteellinen teos, josta olisi nauttinut pidemmänkin aikaa.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s