Terveydeksi

Ikä- ja muistiystävällistä virkistystä keholle ja mielelle

Joensuuhun, nykyiseen kotikaupunkiini, on rakentunut mielenkiintoisia ulkoilureittejä ja itseasiassa laajempikin virkistys- ja ulkoilualue Kuhasaloon ja läheiseen Penttilänrantaan. Alueella on kiitettävästi huomioitu mm. esteettömyys monelta näkökulmalta. Luonnonkauniita ulkoilureittejä on kunnostettu myös niin, että liikuntaesteiset ihmiset voivat hyödyntää monipuolisesti ulkoilualuetta. Lisäksi monet reitit pidetään auki ympäri vuoden.  

Kyltti: Lupaukset kulkijalle

Nyt viimeisimpänä kehitysaskeleena Penttilänrannan ulkoilualueelle on rakennettu ikä- ja muistiystävällinen Kaivannonpuiston ulkoilureitti Ruusupuiston välittömään läheisyyteen Pielisjoen varrelle. Lähdin sunnuntaikävelylle tutustumaan tähän uuteen puistoon ja totesin, että paikkavalinta on osunut aivan nappiin! Joen rantaa kiemurtelevan polun varrelta on rauhoittavaa katsella veden kulkua Pielisjoessa ja nauttia metsäisestä luonnosta sekä luonnon äänistä.

Kyltti: ulkosoittimet
Ulkosoitin: Kakkararumpu
Ota kakkararummun kapulat käsiisi ja lyö keltaista keskustaa.

Ulkosoittimet – uudenlainen kokemus luonnossa

Puiston aukiolta lähtee kiemurteleva 600 metrin mittainen polku halki luonnontilaisen lehtimetsän. Polku on päällystetty kivituhkalla. Polun varrelta löytyy mm. iso, tasainen kivi, lapsuuden leikkikivi, jonka ympärille voi kehitellä monenlaista muistia aktivoivaa tekemistä. Läheisillä ”käräjäkivillä” voi viettää vaikkapa evästaukoa.

Tartu Putkikellojen kapuloihin ja lyö putkia vuorotellen tai samanaikaisesti.

Jokivarressa sijaitsevat näköalatasanne, keinu ja ulkosoittimet. Hiljaisuus ja ääni, pysähtymisen paikat ja ulkosoittimet sijoittuvat sulavasti ympäristöön. Soittimien ja musiikin avulla voidaan aktivoida esimerkiksi muistisairaita virittäytymään ympäristöön. Opaskyltit auttavat virittymään paikkaan ja herättelevät tahtoa lähteä kokemaan jotain.

Pielisjoki, maisema
Kaivannonpuiston virkistysreitti sijaitsee aivan Pielisjoen tuntumassa

Luonnonmukainen Kaivannonpuisto ei ole koskaan täysin ”valmis”. Puistoon ei kysytä ikää tai diagnoosia; puisto on kaikkien käytössä. Varmasti myös nykyajan kiireistä työtä tekevälle ihmiselle puisto on rauhoittava ympäristö. Tavoitteena on, että ympäristö tarjoaa toisaalta tuttua ja turvallista ja toisaalta yllätyksellisiä elämyksiä ja kokemuksia.

Kyltti: Luonto bingo
Luontokuva: Kuuraa niiityllä

Muistiystävällisyys on alueen suunnittelua johtava teema

Kaivannonpuiston ovat ideoineet Muistiaktiivit, jotka ovat itse muistisairauteen sairastuneita ihmisiä. Alue on suunniteltu ja toteutettu Joensuun kaupungin, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan Muisti ry:n yhteistyönä. Kaivannonpuiston tavoitteena on edistää hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa.

Tavoitteena on ollut tuoda Kaivannonpuistoon ikä- ja muistiystävällisiä elementtejä, jotka tukevat kokonaisvaltaisesti ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Puistoon on tarkoitus luoda yhteisöllisyyttä ja aktiivisuutta virittäviä alueita, jotka vaikuttavat mielialaan myönteisesti. Esteettömyys on puiston ensisijaisia tavoitteita. Kaivannonpuisto tulee olemaan toiminnallinen ulkotila, joka tarjoaa muuntautuvaa ja virittävää koettavaa myös eri alojen oppimisympäristönä.

Kyltti: Kiitos kulkijalle

Kaivannonpuiston ikä- ja muistiystävällinen ympäristö sopii kaikille. Luonto on jo sinällään ihmeellinen voima ja sillä on monia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Kaivannonpuisto on varmasti monelle ihmiselle mieltä ja psyykkistä kuormaa keventävä paikka.

Tämä puisto on ensimmäinen laatuaan Joensuussa. Onko sinulla tietoa tai kokemuksia vastaavanlaisista?

Kirjoita kommentti