Voimaa kulttuurista, Voimaa kuvasta

Luonto, historia, taide ja ihminen kohtaavat Möhkössä – kulttuurikesän avaus

Voimapuun Voimaa kulttuurista -aihealueelle tallentuu aika ajoin lyhyitä kuvauksia erilaisista taide- ja kulttuurikohteista. Pääsääntöisesti tekstit painottuvat kesäaikaan, jolloin on eniten aikaa ja mahdollisuuksia tutustua hieman kauempanakin sijaitseviin kohteisiin.

Tämän vuoden kulttuurikesän avaus tapahtui Ilomantsin Möhkössä aivan itärajan pinnassa. Menin katsomaan kesän nykytaidenäyttelyä, joka sijoittuu Möhkön ruukkimuseon rakennuksiin ja pihapiiriin. Möhkön virta -nykytaidenäyttely on vuosittain vaihtuva ja sopii mielestäni loistavasti 1800 -luvun lopun ruukkialuetta esittelevään ympäristöön. Menneisyys ja nykyhetki kohtaavat. Tämänkesäisessä näyttelyssä on töitä 9 eri taiteilijalta.

Ruukkialueella voi näyttelyn lisäksi tutustua rautaruukin toimintaan, masuunien raunioihin, metsätyö – aikakauteen ja sotahistoriaan. Lisäksi ruukin alue sijaitsee kauniissa koskimaisemassa. Luonnossa voi käyskennellä vapaasti, mutta mahdollisuus on myös opastetuille retkille. Möhkön ruukin toiminnasta vastaa Ilomantsin museosäätiö. Möhkön ruukki on avoinna päivittäin koko kesän 1.6. – 31.8.2023 .

Ohessa muutamia otoksia ruukin alueesta sekä taideteoksista, jotka ovat esillä alueen eri rakennuksissa:

Möhkön kesän ohjelma, Luonto, historia ja ihminen kohtaavat Möhkössä – kulttuurikesän avaus, Voimapuu

Möhkö -nimellä on kaksikin selitystä. Toinen viittaa saamelaisuuteen ja siihen, että alueella olisi aiemmin asunut tai liikunut saamelaista väestöä. Nimi Möhkö viittaisi saamelaiseen sanaan Mohkki, joka tarkoittaa mutkaa. Koitajoki tekee mutkan Möhkön kohdalla ja tästä joenmutkasta nimi olisi peräisin.

Toisen selityksen mukaan nimi olisi itäsuomalaista alkuperää ja tarkoittaisi mäkeä, maankohoumaa tai korkeaa kalliota. Möhkö ja Möhkä – nimet ovat yleensä karjalaisia.

Kartta Möhkö, Voimapuu
Möhkö on Suomen itäisin kylä, vain 2 kilometriä itärajalle. Möhkön kylä on myös sotahistorillisesti merkittävää aluetta. Kylän sotahistorialliset kohteet kuuluvat n. 150 km:n mittaiseen Ilomantsin sotatie -verkostoon.
Mohkön ruukki 1800 -luku, Voimapuu
Möhkön ruukki 1849 – 1908. Ruukin kulta-aika sijoittuu vuosien1880 -1907 väliselle ajalle, jolloin kylän väkiluku oli parhaimmillaan jopa 600 henkeä. Suuri osa ruukin rakennuksista tuhoutui sodan kourissa lukuunottamatta päärakennusta, Pytinkiä.
Entisajan tunnelmaa, Voimapuu
Ruukinaikaisessa kaupparakennuksessa, Ambarissa on historiallista esineistöä ja entisajan tunnelmaa.
Savottamiehet, Voimapuu
Ruukin ajan jälkeen metsä- ja uittotyöt antoivat toimeentuloa möhköläisille ja muille ilomantsilaisille.
Möhkön virta taidenäyttely: Mot´s Fanciful Proposal. Diorama Lamp Lighting Important Things. Voimapuu
Nykytaidenäyttelyn teos: Mot´s Fanciful Proposal. Diorama Lamp Lighting Important Things (Ulvi Haagensen, australialaissyntyinen Tallinnassa asuva taiteilija)
Möhkön virta taidenäyttely: Rauha. Voimapuu
Nykytaidenäyttely: Rauha (Tiia Matikainen)
Möhkön virta taidenäyttely: Avanto
Nykytaidenäyttely: Avanto (Pauliina Turakka Purhonen)
Pytingin olohuoneessa soi tuttu pianomusiikki
Möhkön virta taidenäyttely: Ruukin savut. Voimapuu
Nykytaidenäyttely: Ruukin savut (Pauliina Turakka Purhonen)
Möhkön virta taidenäyttely: Sixteen Moth Lamps Lighting sixteen things
Uuden masuunin rauniot ja Ulvi Haagensenin teos: Sixteen Moth Lamps Lighting sixteen things
Nykytaidenäyttely: Maalarin Vanha Uskollinen (Juha Virtanen ja Kari Hanki)

luontomaisema, joki
Kauniissa luontomaisemissa voi pitää vaikkapa evästauon.
Koitajoen Lotinankoski

Kaiken kaikkiaan Möhkön ruukin alue tarjoaa voimaannuttavan luontokokemuksen sekä monipuolisen aikamatkan menneisyyteen. Kävijälle entisaikojen tunnelma välittyy upeasti. Voi melkein kuvitella itsensä 1800 -luvun ruukkilaiseksi. Nykytaide sulautuu ruukin rakennuksiin ja maisemiin alueen historiaa kunnioittavalla tavalla.

Savottakahvila Möhkön Manta,
Savottakahvila Möhkön Manta sijaitsee vanhassa laivassa, entisaikojen savottalaisten asuntoproomussa.

Vahva suositus tälle kohteelle. Varaa aikaa tutustumiseen useampia tunteja tai jopa koko päivä, sillä nähtävää ja koettavaa on paljon. Alueella on mahdollista syödä omia eväitä, mutta myös savottakahvila Mantasta saa sekä suolaista että makeaa purtavaa.

Lisätietoa:

Möhkön ruukki

Möhkön virta, nykytaidenäyttely

Lue myös:

Hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista


Kirjoita kommentti