Voimaa kulttuurista

Voimaa taiteesta ja kulttuurista – kesä 2021


Artikkeli sisältää kesän 2021 kuukauden postaukset teemalla ” Voimaa taiteesta ja kulttuurista”.

Saimaan taideluola Retretti, Punkaharju

Saimaan Taideluola Retretti

Kesän 2021 viimeiseksi mutta ei vähäisimmäksi kulttuurikäyntikohteeksi jäi Saimaan Taideluola Retretti, joka pitkästä aikaa on avannut ovensa uudistetussa muodossa. Aikanaan vuonna 1983 aloittanut Punkaharjun Retretti lopetti toimintansa konkurssiin 2012. Hienoa, että toiminnalle on löytynyt innostunut kehittäjä ja rahoittaja, Sinikka Mäkelä.

Vanhan Retretin rakennukset on suurelta osin purettu ja tilalle rakennettu uutta. Luolaston kunnostaminen on osoittautunut huomattavasti haasteellisemmaksi kuin alun perin oli arvioitu. mm siitä syystä, että turvallisuusmääräykset ovat paljon tiukemmat kuin 1980-luvulla. Kehittämishankkeen toisessa vaiheessa Retretin alueelle on suunnitteilla muun muassa luksushotelli, seminaarikeskus ja taiteilijaresidenssi.

Retretti, Pohjan neito

Tänä kesänä Retretin teemana on Kalevala. Ulkoalueella on esillä Kalevala-aiheisia puuveistoksia ja luolassa muun muassa video- ja äänitaiteen keinoin toteutettu Sammon ryöstö. Kokonaisuus vaikutti lupaavalta jatkoa ajatellen. Vahva suositus tälle taide- ja kulttuurikeskukselle!

Saimaan taideluola Retretti




Katri Valan kulttuurikeskus

Katri Vala kulttuurikeskus, Ilomantsi
Katri Vala kulttuurikeskus, Ilomantsi.

Eino Leinon ja runon päivän kunniaksi kävin Katri Vala kulttuurikeskuksessa Ilomantsissa. Katri Vala (1901-1944) on suomalainen runoilija, suomentaja ja opettaja.

Katri Vala Kulttuurikeskus sijaitsee entisessä Ilomantsin kirkonkylän kansakoulussa, jossa Vala toimi opettajana vuosina 1925–1929. Hän myös asui koululla äitinsä ja Niilo-veljensä kanssa vuosina 1927–1929.

Katri Vala, info

Kulttuurikeskuksessa on Valan elämää esittelevä jatkuva näyttely Sininen ovi. Katri Valalla on myös nimikkotiensä Ilomantsissa sekä v. 2014 kulttuurikeskuksen viereen valmistunut 300 -paikkainen näyttämö, Katri Vala Areena. Katri Vala julkaisi esikoiskokoelmansa vuonna 1924 ja hän kuului Tulenkantajat -ryhmän tunnetuimpiin nimiin.

Sininen kukka, tekstiilityö
Katri Valan runoon ”Sininen kukka” syntynyt tekstiilityö.

Kesän -21 näyttelyssä oli esillä myös Pohjois-Ruotsista Täcklebon kirjonta-akatemiasta kotoisin olevan ryhmän (Malmnålarna, Malmineulat) tekstiilitauluja ja -töitä, jotka tulkitsevat Katri Valan runoja (Äänesi kulkee lankojen kautta).

Katso video 1934 Katri Vala: Paluu

Eino Leinon, suven ja runon päivä

Eino Leino (1878-1926) oli tuottelias runoilija, lehtimies ja kriitikko. Heinäkuun 6. päivä vietetään Eino Leinon ja runon ja suven päivää. Se on myös vakiintunut liputuspäivä.

Paha ei ole kenkään ihminen,
vaan toinen on heikompi toista.
On hyvää rinnassa jokaisen,
vaikk’ aina ei esille loista.

Kas, hymy jo puoli on hyvettä
ja itkeä ei voi ilkeä:

miss’ ihmiset tuntevat tuntehin,
liki liikkuvi Jumalakin.

Eino Leino


Suomen Itä valokuvissa, Pohjois-Karjalan museo, Hillma

Kaupunkivaris ja Suomen itä valokuvissa

Käväisin kahdessa näyttelyssä kotikaupungissani: Taidekeskus Ahjon kuvataidenäyttelyssä ja Pohjois-Karjalan museon, Hilman valokuvanäyttelyssä.

Taidekeskus Ahjon kesäkuun näyttelyssä on esillä Leena Niivuoren ”Maalausjälki” , Jaakko Jäniksen: ”Meus Sominium Meus Nox” , Minna Seilosen ” Kesäyö” sekä Joensuun taiteilijaseura ry:n Reilu kuvataide -hankkeen näyttely.

Kaupunkivaris. Joensuun kuukauden taiteilija kesäkuussa -21 Johanna Turunen

Reilu kuvataide-hankkeen kesäkuun kaupunkitaitelijana toimiva kuvataitelija Johanna Turunen valmistaa asiakkaiden kanssa keraamisia kaupunkivariksia. Työpajaan voi varata ajan ja käydä tekemässä taitelijan avustuksella oman keraamisen kaupunkivariksen. Tällainen osallistava taide on oikein tervetullutta!

Varis ei ehkä ole suosituimpia lintuja äänensä ja karun ulkomuotonsa vuoksi, mutta taitelija kehottaa tutustumaan varikseen paremmin: se on oppivainen, utelias ja kujeileva lintu. Se on älykäs ja kekseliäs lintu, joka osaa käyttää mm. työkaluja. Varis elää keskimäärin 17-vuotiaaksi.

Heinä-elokuussa uudet taitelijat ottavat kaupunkitaitelijan roolin ja myös heidän kanssaan voi käydä tekemässä oman taideteoksen (katutaide ja korutaide).

Suomen Itä valokuvissa

Pohjois-Karjalan museon, Hilman vaihtuva näyttely kokoaa yhteen valokuvia Suomen idästä (10.6.-12.9.21): ihmisiä, luontoa, rajoja, tapahtumia, ilmiöitä 1860-luvulta alkaen aina näihin päiviin saakka. Mielenkiintoinen historiallinen katsaus. Näyttely sisältää myös luontoaiheisen musiikkipitoisen videoesityksen, jonka parissa on mukava pysähtyä ja rentoutua näyttelyn lomassa. Näyttelyn on kuratoinut visuaalisen kulttuurin tutkija Riitta Raatikainen.

Lisää valokuvanäyttelystä...




Henkien tarkkailijat - taidenäyttely (Camilla Vuorenmaa), Joensuun taidemuseo Onni


Henkien tarkkailijat

Kävin katsomassa kotikaupunkini taidemuseo Onnissa esillä olevan taidenäyttelyn (6.5. – 29.8.2021): Camilla Vuorenmaan (synt. 1979) suurikokoisia, erilaisin tekniikoin toteutettuja teoksia aiheena ”Henkien tarkkailijat”. Camilla Vuorenmaan teokset käsittelevät vuorovaikutussuhteita, ihmisten ja eläinten eleitä ja ilmeitä sekä yksilön suhdetta yhteisöön.

Henkien tarkkailijat -näyttelyn keskiössä ovat kysymykset ihmisten tarpeesta olla yhteydessä henkiolentoihin ja tuonpuoleiseen. Näyttelyn idea alkoi syntyä jo vuoden 2018 aikana, kun Vuorenmaa tutustui spiritualistisen liikkeen historiaan.

Tässä näyttelyssä on mukana myös ääniteoksia, joiden työstämisen Vuorenmaa oli aloittanut jo vuonna 2019 työskennellessään residenssissä New Yorkissa. Hän oli haastatellut ihmisiä tulevaisuudesta, kuolemasta ja henkimaailmasta.

Yliluonnolliset aiheet olivatkin vahvasti läsnä tässä näyttelyssä. Osa teoksista herätti hiukan hämmentäviä ja jopa pelonsekaisiakin tunteita. Varsinkin äänimaailman omaavat teokset olivat vaikuttavia. Näyttely tuskin jättää ketään kylmäksi.

Minulla on usein tapana valita jokin teos tai useampikin, jonka voisin ottaa kotiini sen jälkeen, kun olen katsonut kaikki näyttelyn teokset. Niinpä nytkin. Monet tämän näyttelyn teoksista tosin oli niin suuria, että ei niille löytyisi kotoa paikkaa, kuten vaikkapa kuvasarjan keskimmäinen, joka vei tilaa kokonaisen huoneen. Oli joukossa pienempiäkin, mm. kuvasarjan oikealla oleva salaperäinen Muumiot, jonka olisin voinut tästä näyttelystä ottaa mukaani… sekä ehkä joitakin eläinaiheisia teoksia.

Aihealueeltaan harvinainen, paljon ajatuksia herättävä näyttely, suosittelen…

Lue lisää ja katso video

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita- virtuaalinäyttely

Hyvinvointia kulttuurista -kampanja

Museokortti ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvinvointia kulttuurista -kampanja on huipentunut tällä viikolla 24.–30. toukokuuta järjestettävään Mental Health Art Week -teemaviikkoon. Museokortti-kohteet järjestävät virtuaalitapahtumia, joihin jokaisella on vapaa pääsy.

Kulttuuriosallistumisella on useissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteys hyvään koettuun terveyteen. Taiteen ja kulttuurin merkityksestä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä osana hoitoa ja parantumista on vahvaa tutkimusnäyttöä. Kulttuuriosallistuminen:

  • edistää positiivista mielenterveyttä
  • parantaa mielialaa
  • ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta
  • tukee mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä arjessa
  • edistää mukautumis-, sopeutumis- ja sietokykyä eli resilienssiä
  • lisää itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta
  • vähentää sosiaalista syrjäytymistä ja tukevat sosiaalista osallistumista ja osallisuutta
  • tarjoaa mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, itseen liittyvien negatiivisten tai toimintaa rajoittavien käsitysten muuttamiseen sekä uudenlaisten roolien ja identiteettien omaksumiseen.

Lähde: Museokortti ja MIELI ry – Hyvinvointia kulttuurista – Museot.fi

Teemaviikon tapahtumia on paljon ympäri Suomen ja oman paikkakunnan näyttelyjä voi etsiä kätevästi em. sivulta hakutoiminnon avulla. Itse kävin tutustumassa virtuaalisesti oman paikkakuntani museon Hilman näyttelyyn: Kadonnut kinnas ja muita tarinoita. Hienosti toteutettu näyttely, jossa voi omaan tahtiin katsella esineitä sekä kuunnella ja lukea niihin liittyviä tarinoita.

Näyttely koostuu erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja niihin liittyvistä kertomuksista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen hankkeen kanssa. Hanketta on rahoittanut Koneen Säätiö ja teknisestä toteutuksesta on vastannut joensuulainen 360Finland.

Käy kurkkaamassa viikon tapahtumia!

Museo on rauhoittumisen paikka

Inspiroidun kaikesta uudesta ja vanhasta sekä tavoista katsoa asioita erilaisesta näkövinkkelistä. Museoista voikin löytää uusia näkökulmia melkein mihin tahansa asiaan. Museo on myös rauhoittumisen paikka. Hiljaisuus ja kiireetön ilmapiiri rentouttavat.

Museoni - muistikirja
Museomuistot voi tallentaa myös käsin kirjoittamalla Museoni -muistikirjaan.

Sain ensimmäisen museokorttini lahjaksi vuoden 2019 lopulla. Ehdin käyttää korttia muutaman kerran ennen kuin koronaepidemia rantautui Suomeen, jonka jälkeen museokortin käyttö loppuikin lähes tyystin. Tänä vuonna huhtikuussa uusin korttini ja innokkaasti nyt odottelen, että pääsen sitä täysipainoisesti käyttämään.

Museot.fi on todella monipuolinen sivusto, josta voi löytää uusimmat näyttelyt, tapahtumat, edut, matkavinkit jne. Sivuilta löytyy myös vuoden 2021 museohaaste; 50 erilaista tehtävää, lähes jokaiselle vuoden viikolle omansa. Haasteen tarkoitus on tuottaa iloa ja viedä museoiden kiinnostavien teemojen äärelle.

Museohaasteen voi myös tulostaa ja rastitella ruutuihin, minkä haasteen on suorittanut. Innostaa todella osallistumaan! Museohaastekokemuksen voi myös jakaa julkaisemalla omia kuvia ja seuraamalla muita #museohaaste-tunnuksen avulla Instagramissa. Parhaat kuvat palkitaan! Ohjeet kisaan löytyvät museot.fi sivuilta.

Museohaasteet on suunniteltu siten, että valikoimasta voi löytää tehtäviä, joita voi suorittaa aivan kotiloissakin mm. osallistua museoiden virtuaaliopastuksiin. Eräs esimerkki kotiloissa tehtävistä haasteita on mm. tehtävä 1:

”Järjestä näyttely kotonasi. Voit käyttää teoksina tavaroitasi, itsetekemääsi taidetta, mitä vain keksit. Esittele näyttelysi videolla tai kuvin.”



Tällä haasteella pääsee mukavasti alkuun… Eiköhän oteta osaa tähän haasteeseen!

Voimauttavia museohetkiä!

Joko sinulla on museokortti?


Tästä museot.fi -sivulle

Lue myös Voimapuun artikkeli:
Kulttuurimatkailua Museokortilla – VOIMAPUU (v. 2020)


Kirjoita kommentti