Saunaillan retrosalaattia

Saunaillan salaatti, Voimapuu

(Artikkelissa on affiliatelinkkejä *)

Pitkästä, pitkästä aikaa tein saunaillan salaattia. Tämä ruokaisa salaatti oli reilu parikymmentä vuotta sitten perheessämme vakioiltapala saunan jälkeen. Sitten se unohtui vuosiksi. En enää edes muista, mistä syystä tämä herkullinen saunaillan perinne katosi.

Ehkä syynä oli muutto paikkakunnalta toiselle. Muuttojen yhteydessä monet aiemmat perinteet / rutiinit muuttuvat. Osa rutiineista unohtuu tai ei sovi sellaisenaan uuteen elämäntilanteeseen ja tilalle tulee jotakin uutta. Lapset kasvavat taaperosta koululaisiksi, teineiksi ja lopulta astuvat ulos pesästä. Monet perheen rutiinit muuttuvat lasten kasvun myötä.

No, mutta joka tapauksessa saunaillan salaatti oli ollut pitkään unohduksissa, kunnes sen ohje putkahti esiin vanhan keittokirjan välistä. Sitähän piti tietysti heti ryhtyä kokeilemaan ja muistelemaan. Vähän jännitti, maistuuko se vielä yhtä herkulliselta kuin silloin ennen. Makuasiatkin kun muuttuvat vuosien myötä… Pelko oli turha, yhtä hyvältä maistui salaatti kuin ennenkin.

Saunaillan salaattiainekset, Voimapuu
Saunaillan salaatin pääaineksia ovat makaroni, kinkku tai makkara, juusto, suolakurkku ja herneet

Saunaillan salaatti

Saunaillan salaatti on nk. ruokasalaatti. Se koostuu makaronista, kinkusta tai makkarasta, juustosta ja suolakurkusta. Melko tuhti ”salaatiksi”. Tosin vihannespuoleltakin on mukana sentään jotakin – tomaattia ja herneitä. Suolaa aineksissa on tuntuvasti ja salaatinkastikekin tehdään kermaviilistä. Kunnon retroruokaa…

Ohessa ohje kokeiltavaksi. Tämä salaatti sopii saunaillan lisäksi myös kaikenlaisiin illanistujaisiin, vappuun, juhannukseen, uuteen vuoteen jne… Grilliruoan kanssa salaatti sopii myös erinomaisesti, vaikka ateriakokonaisuus saattaakin muodostua hiukan raskaaksi. Onneksi tätä salaattia ei syödä joka päivä, sillä sen sydänystävällisyys on – 😐, (ellei siihen lisää salaatinlehtiä ja jätä vaikkapa metvurstin pois). Herkutteluhetkiin se sen sijaan on sellaisenaan +++ 😀.

Retroruokaa, saunaillan salaatti kulhossa, Voimapuu
Retroherkkua, saunaillan salaattia kannattaa tehdä reilusti… se nimittäin maistuu!

Saunaillan salaatin ohje (4:lle)

 • 1-2 dl makaronia
 • 200 g kinkkua ja makkaraa (esim. metvurstia)
 • 200 g juustoa (esim. Polar)
 • 2 suolakurkkua
 • 2 tomaattia
 • 200 g herneitä

Kastike:

 • 1 prk kermaviiliä
 • 1 tl viinietikkaa
 • 1 ½ tl sinappia
 • hiven sokeria
 • hiven valkopippuria
 • hiven suolaa

Keitä, valuta ja jäähdytä makaronit. Suikaloi kinkku tai makkara, juusto ja kurkut. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Sekoita salaattiainekset kulhoon ja lisää maustettu kermaviili. Tarjoa retrosti paahtoleivän tai patongin kanssa. Leivän päälle voi sipaista vaikkapa tuorejuustoa.


PS. Pidätkö retrohenkisistä astioista?
Kivoja, kauniita ja käytännöllisiä * retrohenkisiä salaattikulhoja ja muita astioita löytyy mm. Martinexilta.


Saunakiulu, Voimapuu
Suomalaiset saunovat ½ -vuotiaasta aina hamaan vanhuuteen saakka (kuva, Pixabay)

Tiesitkö, että

Saunaperinne on ollut olemassa noin 10 000 vuotta. Saunoja alettiin rakentaa Suomessa sitä mukaa, kun asutus levisi tänne jääkauden jälkeen. Suomalainen menee saunaan ensimmäisen kerran alle puolivuotiaana ja jatkaa saunomista keskimäärin puolentoista kerran viikkovauhdilla vanhuuteen saakka. Saunakertoja suomalaisille kertyy yli 200 miljoonaa vuodessa.

Saunoja on Suomessa noin 3,2 miljoonaa, joten jokaisella suomalaisella on halutessaan mahdollisuus harrastaa saunomista. Suomalainen lapsi oppii perinteiset saunomistavat vanhemmiltaan osana luonnollista kasvamistaan. Saunominen onkin monelle suomalaiselle perheelle yksi tärkeimmistä yhteisistä rituaaleista.

Lue mielenkiintoinen artikkeli saunaperinteestä (=lähde).

Lue myös:

Kaalisalaattia 60-luvun tapaan


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s