Taidetta galleriassa ja luonnossa

Yhdessä -insatallaatio, Taidetta galleriassa ja luonnossa

Äitienpäivän kunniaksi tein puolisoni kanssa pyöräretken lämpimässä, aurinkoisessa kevätsäässä. Kyseessä oli Joensuun Taidepyöräily; tapahtuma, johon osallistuin jo viime vuonna. Silloin suuntana oli kaupungin keskustan kohteet.

Tänä vuonna pyöräretki suuntautui 6 km kaupungin ulkopuolelle Kukkolan vanhalle sukutilalle, jossa sijaitsi yksi Taidepyöräilyyn sisältyvistä 17 kohteesta, kuvanveistäjä Tarja Malisen installaatioteos.

On oikeastaan ihme, etten ole aiemmin eksynyt Kukkolan tilalle, vaikka se sijaitsee melko lähellä kotiani ja olen paljon kuullut siitä sekä siellä järjestetyistä monista tapahtumista. Kohde yllätti monipuolisuudellaan.

Miljööseen kuului 1880-luvulta peräisin oleva kivinavetta, joka toimii nykyisin kokous- ja juhlatilana sekä kesäkahvilana. Tällä kertaa kahvilan Ruustinnalla oli tarjolla nokipannukahvia, piirakoita munavoilla sekä vohveleita.

Tutustuminen miljööseen oli hyvä aloittaa kahvituokiolla ja ihastelemalla piha-alueen pelargonioita. Talon kissojen, Killin ja Mooseksen touhuilua nurmikolla oli myös rattoisaa seurata.

Galleriassa  ”Yhdessä”

Taidepyöräilyn varsinainen kohde oli Kukkolan galleriassa kuvanveistäjä Tarja Malisen ”Yhdessä” -teos. Se koostuu keraamisista lapsiveistoksista ja kuvaa eri kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa. Perusajatuksena on ollut YK:n Lapsen oikeuksien sopimus. Sopimuksen mukaan jokaisella lapsella tulisi olla yhtäläinen oikeus säilyä hengissä, elää arvokas ja turvallinen elämä.

Veistosten malleina ovat olleet taiteilijan omat pojat sekä ystävien ja sukulaisten lapset. Teoksen teema tukee Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuotta 2017, jonka teema oli myös Yhdessä.

Taidetta galleriassa ja luonnossa, Voimapuu

Vaikuttava Yhdessä-installaatio sijaitsi tilan aittarakennuksen ylisillä. Pienen huoneen ikkunasta siivilöityvä valo ympäröi teoksen kauniisti. Yksittäisiä lapsiveistoksia oli näytteillä myös navettarakennuksen kahvilan leveillä ikkunapenkeillä.

Taidetta galleriassa ja luonnossa

Historiaa ja luonnon taidetta

Tilan päärakennuksen (1889) kaksi huonetta on säilytetty edesmenneen rovasti Antti Kukkosen aikaisessa asussaan. Kukkonen hallinnoi tilaa 1932-1958. Päärakennuksessa on monipuolinen näyttely Kukkosen suvun ja Kukkolan tilan historiasta.

Arboretumissa, puulajipuistossa voi tutustua kotimaisiin puulajeihin ja erikoismuotoihin. Noin 1,5 hehtaarin alueella on yli 400 puuyksilöä, esimerkiksi kultamäntyjä- ja kuusia, liuskalehtikoivuja, mukuraharmaaleppiä ja monia muita lajeja, jollaisia en ole tiennyt olevankaan. Arboretumia voisi kutsua luonnon omaksi taidenäyttelyksi… niin hienoja muotoja on luonto sinne muovannut.

Puulajipuiston reunalla on Hiljainen huone, joka on rakennettu rovasti Antti Kukkosen muistoksi. Lisäksi alueelta löytyi mm. kota, 2,5 km mittainen metsäpolku, perinneseikkailupolku lapsille, metsäteatteri, ratsutalli sekä hevosten lisäksi muita kotieläimiä, kuten kanoja ja lampaita.

Miljöö on rentouttava käyntikohde kiireiselle kaupunkilaiselle. Luonto ja rauhallinen, idyllinen maalaismaisema rauhoittavat. On mahdollisuus hengähtää ja purkaa arjen paineita.

Kohdetta voi suositella vierailijalle  pidemmästäkin matkasta. Kukkolan tilan omistaa nykyisin Pohjois-Karjalan Maataloussäätiö.

 

Lisätietoa:

Kukkolan tila

Lue myös:

Taide-elämyksiä ja pyöräilyn iloa

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s