MummiFun – Tonttuoven tuunaus

Tein pari vuotta sitten tonttuoven, joka onkin ollut lapsenlapsellemme suuri ilon lähde. Tänäkin vuonna pikkumies on jo varmistellut, että tuleehan tonttuovi entiselle paikalleen. No, tottahan se tulee!

Tuunasin sitä hiukan siten, että lisäsin kuvaelmaan tontun vaatteet narulle kuivumaan, punaisen tonttulyhdyn oven viereen, jossa tonttu voi hetken touhujensa lomassa levähtää sekä Petteri Punakuonon lyhdyn ulkopuolelle odottelemaan matkaan lähtöä.

Edelleen tonttuovesta löytyy pieni yllätys muutaman kerran ennen joulua, erityisesti silloin, kun tonttu on sattunut ohi kulkiessaan pistäytymään levähdyspaikallaan.

Kaupoista löytyy nykyisin lisätarvikkeita tonttuoven tuunausta varten, kuten esimerkiksi juuri nuo tontun vaatteet narulla ja pieni pöytä lyhtyyn. Poro löytyi omasta takaa.

20191126_160818_resized

Alkuperäinen tonttuovi -postaus vuodelta 2017

Parisen viikkoa sitten sähköpostiini kolahti ”Meillä kotona” – nettipalvelun viikkoviesti. Lueskelin viestiä ja silmääni sattui askarteluidea – Tonttuovi. Jo heräsi MummiFun: mikä ihmeen tonttuovi? En ole aiemmin kuullutkaan…

Klikkailin sivulle ja mikä ihanuus sieltä löytyikään: Tonttuovi eli tontulle tehty minisisäänkäynti! Onpa kiva idea joulun odotukseen. Olen melko varma siitä, että pikkumies ilahtuu tonttuovesta, kun tulee seuraavan kerran kylään. Tonttuoven askarteleminen ei näytä edes vaikealta: selkeä ohje mallikuvineen löytyi sivulta.

Sitten tarvikkeita kokoamaan. Onneksi olen säilyttänyt kaikenlaisia pahvinpaloja, nappeja, helmiä, kukkakorien koristeita ym. Nyt niitä tarvittiin ja lisäksi riittävän suuri tila askartelua varten. Valloitin ruokapöydän, levitin askartelualustan ja kaiken ”tilpehöörin” sen päälle. Aterioinnit saivat nyt odottaa. Mummilla oli erittäin tärkeä askartelutehtävä.

tonttuovi, jouluaskartelu

Miten tonttuovi tehdään?

Suunnitteluvinkkejä löysin valmiista tonttuovista. Netistä löytyi toinen toistaan hienompia toteutuksia ja jokaisella ovella oli oma tunnelmansa. Mielessäni oli heti tonttuovi, joka avautuu ja oven taakse voi piilottaa yllätyksen.

Tarvitaan siis pieni kannellinen pahvilaatikko, jonka päälle ovi liimataan, aprikoin. Sopivankokoinen laatikko löytyi, varastosta sekin ja sitten vain ovea rakentamaan. Leikkasin pahvista laatikon kanneksi sopivan palan ja väritin sen ruskealla vahaliidulla. Poikkipuut oven päälle syntyivät myös samaisesta ruskeasta pahvista.

Oven kädensijaksi sopi puuhelmi, jonka kiinnitin metallilangalla pahviin. Ovikranssi oli melko työteliäs tehtävä. Pienet koristeet, kuten tähdet, vaativat tarkkuutta asettuakseen oikeille paikoilleen. Kranssin kiinnitys oveen tapahtui metallilangalla. Sopiva tausta Tonttu – nimikylttiin löytyi vanhasta joulukortista.

Tonttuovi vie salaiseen maailmaan

Kun ovi oli valmis, liimasin sen pahvilaatikon kannen päälle. Sen jälkeen päällystin pahvilaatikon yksivärisellä harmaalla paperilla. Sisätilan, joka kuvasi eteistä, vuorasin joulupaperilla ja taustakuvan tulostin netistä ilmaisvalokuvagalleriasta (Pixabay.com).

tonttuovi, jouluaskartelu

Tulostin varalta pari erilaista jouluista kuvaa, jotta taustakuvan voi tarvittaessa vaihtaa toiseen. Eteiseen sijoitin tontulle pienen kilikellon poron kutsumista varten. Postilaatikko synty tulitikkurasiasta, joka sai päällysteekseen punaisen joulupaperin. Postilaatikon kansi oli vaikea saada pysymään kiinni, joten ilmoitustaulun nuppineula sai toimia salpana.

tonttuovi, jouluaskartelu, voimapuu

Ovikranssin lisäksi tikkaat oli toinen erityisen haastava osuus askartelussa. Niitä varten täytyi lähteä oikein lenkille ja hakemaan puiden oksia ulkoa. Pajupuun oksat soveltuivat tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Ne täytyi ensin pilkkoa sopivan pituiseksi (2 x 15 cm ja 3 x 5-6 cm) ja sen jälkeen näpertää metallilangalla kiinni toisiinsa. Tämä vaihe vaatii todellista kärsivällisyyttä, ainakin sellaiselta, joka harvakseltaan askartelee.

Sain kuin sainkin tikkaat kokoon ja lopuksi maalasin ne valkoisella vesivärillä. Kuivumisen jälkeen asensin sinitarra -”liukuesteet” tikkaiden alapäähän. Tämän jälkeen koko komeus, ovi ja postilaatikko tikkaineen, kiinnitettiin metallilangan avulla joulupaperilla päällystetylle taustapahville.

Taustapahvin olisi hyvin voinut jättää myös päällystämättä. Oven ja postilaatikon voi kiinnittää myös suoraan seinään ilman taustapahvia. Taustapahvista on kuitenkin hyötyä silloin, jos tonttuoven haluaa siirtää myöhemmin toiseen paikkaan.

Lisärekvisiitaksi hankin pienen tekokuusen oven viereen. Alun perin ajattelin elävää sypressiä, mutta tekokuusi on huomattavasti käyttökelpoisempi ratkaisu seuraavia jouluja ajatellen. Sen voi myös koristella aina uudelleen.

tonttuovi, jouluaskartelu

Valmista tuli! Joulukuun edetessä voi koristelua rakentaa lisää oven eteen. Mitähän mieltä pikkumies on tonttuovesta ja mahdollisesti tontun eteiseen jättämästä pikkupaketista? Jännityksellä odotan.

Tonttuovella voi olla monta tarkoitusta

Jos ei ole askartelijatyyppiä, on helpointa tulostaa tonttuoven malli netistä ja teipata se seinään koristeeksi. Tonttuoven eteen voi rakentaa vaikkapa joulukuvaelman tai minimaailman nukkekodin tarvikkeilla tai legoilla. Avautuvasta ovesta voi näkyä esimerkiksi maisemakuva, joka vie tonttujen salaiseen maailmaan.

Tonttuovea voi käyttää myös joulukalenterina. Tonttuoven viereen tai sisätilaan voi laittaa päivittäin jonkin pienen yllätyksen. Monien tonttuovien kylkeen on askarreltu pieni postilaatikko. Siitä tonttu voi näppärästi toimittaa lasten lahjatoiveet pukille.

Innostuitko tonttuovesta?

Jos haluat lisää inspiraatiota, katso seuraavat linkit:

Joko tiedät, mikä on tonttuovi? Se on tämän joulun megahitti – tässä helppo ohje!
Tällaisia tonttuovia suomalaiset askartelevat: Katso söpöt kuvat uudesta jouluvillityksestä


Katso myös:

MummiFun – Piparkakkujuna

Voimapuun joulukalenteri


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s