Välähdyksiä

taitoluistelija, Voimapuu
Onko mahdollista yhdistää huippuosaaminen ja huippuhyvinvointi?

Aloitin jälleen YLEn aamu-tv:n ja Huomenta Suomen (MTV3) seuraamisen. Se on selvä lähestyvän syksyn merkki. Nuo tv-ohjelmat kuuluvat melkein jokaiseen arkiaamuuni. Samalla kun syön aamupalaa, voin päivittää itsensä ajan tasalle; mitä on tapahtunut viimeisen vuorokauden aikana ja mistä puhutaan nyt? Laajimman päivityksen saa, kun seuraa molempia kanavia vaihdellen niitä puolelta toiselle. 😉

Kiira Korven vaikuttava haastattelu

22.8.19 Ylen aamu-tv:ssä haastateltiin omaa suosikkiurheilijaani, taitoluistelun takavuosien menestyjää Kiira Korpea. Kiira Korpi on kirjoittanut tuoreen elämänkertakirjan ”Ehjäksi särkynyt”, jossa hän kertoo kokemuksistaan huippu-urheilijana. Aamu-tv:n haastattelussa Kiira muisteli uraansa ja kaiken kaikkiaan haastattelu oli melko vaikuttava.

Nykyisin Kiira asuu New Yorkissa ja opiskelee psykologiaa The New School-yliopistossa. Valmistumisen jälkeen hän haluaa edelleen työskennellä urheilumaailman parissa. Hän on erityisen kiinnostunut urheilijoiden että valmentajien henkisestä hyvinvoinnista.

Haastattelussa tuli esille mm. se, että tie taitoluistelun parissa ei ole ollut helppo. Harjoittelu on ollut raskasta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Omia arvoja tai henkilökohtaisia mielitekoja ei ole voinut juuri toteuttaa. Elämä on ollut kurinalaista, suorituspainotteista ja paljolti ulkopuolelta ohjattua.

Valmennuksen välineenä saatettiin käyttää mm. pelkoa. Kärsimys, pahoinvointi ja jaksamisen äärirajoilla oleminen olivat kuuluneet ikään kuin asiaan. Myös harjoittelujaksoihin ulkomailla sisältyi paljon mm. yksinäisyyden tunteita. Palkinnoista ja menestyksestäkään ei enää pystynyt nauttimaan.

Kiira Korpi haluaisikin tulevaisuudessa tutkia mm. sitä, onko mahdollista yhdistää huippuosaaminen ja huippuhyvinvointi? Huippu-urheilijan uran kääntöpuolista ei juuri puhuta eikä myöskään siitä, mitä tapahtuu sitten, kun ura on ohi

Miten elämä jatkuu? Miten löytää uusi oma polku työelämässä? Miten päästä eroon liiallisesta suorittamisen pakosta ja paineesta, mikä tosin kohtaa myös monia nk. tavanomaisissa ammateissakin toimivia.

Kiiran haastattelun jälkeen tunne oli melko surullinen. Kauniin, iloisen ulkokuoren sisällä oli pahasti särkynyt nuori ihminen. Kuinka monen muun ulkoisesti menestyvältä ja hyvinvoivalta näyttävän ihmisen sisältä löytyy samankaltainen tragedia?

Kiira Korpi haastattelussa to 22.8.2019 
Kiira Ehjäksi särkynyt – taitoluistelija Kiira Korven rankka ja avoin kasvutarina

22.8.2019

”Välähdyksiä” – ajatusten virtaa

Vuoden 2018 syksyn ja 2019 kevään aikana Voimapuussa ilmestyi 5-osainen ”Kuukauden teema” -blogitekstisarja. Sarjassa ilmestyivät blogitekstit: Työ ja työssä jaksaminen, Tienhaarassa – muutoshaasteita, Terveydeksi, Voimaa taiteesta ja kulttuurista sekä Iloa ideoista. Teemapostaukset löytyvät kategoriasta Teema-arkisto.

Tänä syksynä ajattelin ryhtyä kirjoittamaan teeman sijasta ajatuksen virtaa otsikolla ”Välähdyksiä”. Välähdykset ovat erilaisia aiheita, joihin voi törmätä eri yhteyksissä. Ne voivat sisältää ehkä jonkin  oivalluksen tai ovat muuten vain jollakin lailla vaikuttavia.

Toivon, että törmäisin jonkinlaiseen välähdykseen ainakin kerran viikossa. Sopivin väliajoin kokoan niitä blogiteksteiksi… t. Sirpa 😊


 

 

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s