Kuukauden teema

Kuukauden teema

Voimaa taiteesta ja kulttuurista

Kesän teema toukokuusta elokuuhun noudattelee Voimapuun
VOIMAA KULTTUURISTA -aihealueita.

15.6.2021

Kaupunkivaris ja Suomen itä valokuvissa

Menneen viikon aikana käväisin kahdessa näyttelyssä kotikaupungissani: Taidekeskus Ahjon kuvataidenäyttelyssä ja Pohjois-Karjalan museon, Hilman valokuvanäyttelyssä.

Taidekeskus Ahjon kesäkuun näyttelyssä on esillä Leena Niivuoren ”Maalausjälki” , Jaakko Jäniksen: ”Meus Sominium Meus Nox” , Minna Seilosen ” Kesäyö” sekä Joensuun taiteilijaseura ry:n Reilu kuvataide -hankkeen näyttely.

Reilu kuvataide-hankkeen kesäkuun kaupunkitaitelijana toimiva kuvataitelija Johanna Turunen valmistaa asiakkaiden kanssa keraamisia kaupunkivariksia. Työpajaan voi varata ajan ja käydä tekemässä taitelijan avustuksella oman keraamisen kaupunkivariksen. Tällainen osallistava taide on oikein tervetullutta!

Varis ei ehkä ole suosituimpia lintuja äänensä ja karun ulkomuotonsa vuoksi, mutta taitelija kehottaa tutustumaan varikseen paremmin: se on oppivainen, utelias ja kujeileva lintu. Se on älykäs ja kekseliäs lintu, joka osaa käyttää mm. työkaluja. Varis elää keskimäärin 17-vuotiaaksi.

Heinä-elokuussa uudet taitelijat ottavat kaupunkitaitelijan roolin ja myös heidän kanssaan voi käydä tekemässä oman taideteoksen (katutaide ja korutaide).

Pohjois-Karjalan museon, Hilman vaihtuva näyttely kokoaa yhteen valokuvia Suomen idästä (10.6.-12.9.21): ihmisiä, luontoa, rajoja, tapahtumia, ilmiöitä 1860-luvulta alkaen aina näihin päiviin saakka. Mielenkiintoinen historiallinen katsaus. Näyttely sisältää myös luontoaiheisen musiikkipitoisen videoesityksen, jonka parissa on mukava pysähtyä ja rentoutua näyttelyn lomassa. Näyttelyn on kuratoinut visuaalisen kulttuurin tutkija Riitta Raatikainen.

Lisää valokuvanäyttelystä...


6.6.2021

Henkien tarkkailijat

Kävin katsomassa kotikaupunkini taidemuseo Onnissa esillä olevan taidenäyttelyn (6.5. – 29.8.2021): Camilla Vuorenmaan (synt. 1979) suurikokoisia, erilaisin tekniikoin toteutettuja teoksia aiheena ”Henkien tarkkailijat”. Camilla Vuorenmaan teokset käsittelevät vuorovaikutussuhteita, ihmisten ja eläinten eleitä ja ilmeitä sekä yksilön suhdetta yhteisöön.

Henkien tarkkailijat -näyttelyn keskiössä ovat kysymykset ihmisten tarpeesta olla yhteydessä henkiolentoihin ja tuonpuoleiseen. Näyttelyn idea alkoi syntyä jo vuoden 2018 aikana, kun Vuorenmaa tutustui spiritualistisen liikkeen historiaan.

Tässä näyttelyssä on mukana myös ääniteoksia, joiden työstämisen Vuorenmaa oli aloittanut jo vuonna 2019 työskennellessään residenssissä New Yorkissa. Hän oli haastatellut ihmisiä tulevaisuudesta, kuolemasta ja henkimaailmasta.

Yliluonnolliset aiheet olivatkin vahvasti läsnä tässä näyttelyssä. Osa teoksista herätti hiukan hämmentäviä ja jopa pelonsekaisiakin tunteita. Varsinkin äänimaailman omaavat teokset olivat vaikuttavia. Näyttely tuskin jättää ketään kylmäksi.

Minulla on usein tapana valita jokin teos tai useampikin, jonka voisin ottaa kotiini sen jälkeen, kun olen katsonut kaikki näyttelyn teokset. Niinpä nytkin. Monet tämän näyttelyn teoksista tosin oli niin suuria, että ei niille löytyisi kotoa paikkaa, kuten vaikkapa kuvasarjan keskimmäinen, joka vei tilaa kokonaisen huoneen. Oli joukossa pienempiäkin, mm. kuvasarjan oikealla oleva salaperäinen Muumiot, jonka olisin voinut tästä näyttelystä ottaa mukaani… sekä ehkä joitakin eläinaiheisia teoksia.

Aihealueeltaan harvinainen, paljon ajatuksia herättävä näyttely, suosittelen…

Lue lisää ja katso video

25.5.2021

Hyvinvointia kulttuurista -kampanja

Museokortti ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvinvointia kulttuurista -kampanja on huipentunut tällä viikolla 24.–30. toukokuuta järjestettävään Mental Health Art Week -teemaviikkoon. Museokortti-kohteet järjestävät virtuaalitapahtumia, joihin jokaisella on vapaa pääsy.

Kulttuuriosallistumisella on useissa tutkimuksissa havaittu olevan yhteys hyvään koettuun terveyteen. Taiteen ja kulttuurin merkityksestä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä osana hoitoa ja parantumista on vahvaa tutkimusnäyttöä. Kulttuuriosallistuminen:

  • edistää positiivista mielenterveyttä
  • parantaa mielialaa
  • ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta
  • tukee mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä arjessa
  • edistää mukautumis-, sopeutumis- ja sietokykyä eli resilienssiä
  • lisää itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta
  • vähentää sosiaalista syrjäytymistä ja tukevat sosiaalista osallistumista ja osallisuutta
  • tarjoaa mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, itseen liittyvien negatiivisten tai toimintaa rajoittavien käsitysten muuttamiseen sekä uudenlaisten roolien ja identiteettien omaksumiseen.

Lähde: Museokortti ja MIELI ry – Hyvinvointia kulttuurista – Museot.fi

Teemaviikon tapahtumia on paljon ympäri Suomen ja oman paikkakunnan näyttelyjä voi etsiä kätevästi em. sivulta hakutoiminnon avulla. Itse kävin tutustumassa virtuaalisesti oman paikkakuntani museon Hilman näyttelyyn: Kadonnut kinnas ja muita tarinoita. Hienosti toteutettu näyttely, jossa voi omaan tahtiin katsella esineitä sekä kuunnella ja lukea niihin liittyviä tarinoita.

Näyttely koostuu erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja niihin liittyvistä kertomuksista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen hankkeen kanssa. Hanketta on rahoittanut Koneen Säätiö ja teknisestä toteutuksesta on vastannut joensuulainen 360Finland.

Käy kurkkaamassa viikon tapahtumia!

10.5.2021

Museo on rauhoittumisen paikka

Inspiroidun kaikesta uudesta ja vanhasta sekä tavoista katsoa asioita erilaisesta näkövinkkelistä. Museoista voikin löytää uusia näkökulmia melkein mihin tahansa asiaan. Museo on myös rauhoittumisen paikka. Hiljaisuus ja kiireetön ilmapiiri rentouttavat.

Museomuistot voi tallentaa myös käsin kirjoittamalla Museoni -muistikirjaan.

Aloitan Voimapuun kesän teeman museokortista. Sain ensimmäisen museokorttini lahjaksi vuoden 2019 lopulla. Ehdin käyttää korttia muutaman kerran ennen kuin koronaepidemia rantautui Suomeen, jonka jälkeen museokortin käyttö loppuikin lähes tyystin. Tänä vuonna huhtikuussa uusin korttini ja innokkaasti nyt odottelen, että pääsen sitä täysipainoisesti käyttämään.

Museot.fi on todella monipuolinen sivusto, josta voi löytää uusimmat näyttelyt, tapahtumat, edut, matkavinkit jne. Sivuilta löytyy myös vuoden 2021 museohaaste; 50 erilaista tehtävää, lähes jokaiselle vuoden viikolle omansa. Haasteen tarkoitus on tuottaa iloa ja viedä museoiden kiinnostavien teemojen äärelle.

Museohaasteen voi myös tulostaa ja rastitella ruutuihin, minkä haasteen on suorittanut. Innostaa todella osallistumaan! Museohaastekokemuksen voi myös jakaa julkaisemalla omia kuvia ja seuraamalla muita #museohaaste-tunnuksen avulla Instagramissa. Parhaat kuvat palkitaan! Ohjeet kisaan löytyvät museot.fi sivuilta.

Museohaasteet on suunniteltu siten, että valikoimasta voi löytää tehtäviä, joita voi suorittaa aivan kotiloissakin mm. osallistua museoiden virtuaaliopastuksiin. Eräs esimerkki kotiloissa tehtävistä haasteita on mm. tehtävä 1:

”Järjestä näyttely kotonasi. Voit käyttää teoksina tavaroitasi, itsetekemääsi taidetta, mitä vain keksit. Esittele näyttelysi videolla tai kuvin.”

Tällä haasteella pääsee mukavasti alkuun… Eiköhän oteta osaa tähän haasteeseen!

Voimauttavia museohetkiä!

Joko sinulla on museokortti?

Tästä museot.fi -sivulle

Lue myös Voimapuun artikkeli:
Kulttuurimatkailua Museokortilla – VOIMAPUU (v. 2020)Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s