Kuukauden teema

Kuukauden teema

ILOA IDEOISTA

1.4. 2021

Tervetuloa huhtikuu!

Huhtikuun teema noudattelee Voimapuun ILOA IDEOISTA – kategorian aihealueita.

12.4.2021

Mämmipataleipää

Oletko maistellut mämmipataleipää? Minä en ollut ennen tämän vuoden pääsiäistä. Itse en ole mikään mestarikokki, mutta puolisoni on, joten hän sai kunnian kokeilla reseptiä ensimmäisenä.

Minulle mämmi kelpaa erinomaisesti aivan sellaisenaan. Olen ollut mämmin ystävä jo lapsesta lähtien. Mikä on sen ihanampi jälkiruoka, kuin mämmi, jonka päälle on ripoteltu sokeria ja lisätty loraus kermaa. Nam!

Niin, että, onko se mämmin arvolle oikein sopivaakaan, että siitä tehdään leipää?

Tänä pääsiäisenä jäi mämmiä hiukan yli, joten saattoihan sitä sitten laittaa vaikka pataleipään. Ja yllätys olikin melkoinen, kun mämmipataleipää maisteltiin. Pataleipä oli maultaan hiukan makeahkoa ja herkullisen kosteaa. Leivän päälle kun sipaisi voita, niin jopa oli hyvää! Nam!

Täytyy käydä hakemassa lähikaupan loputkin mämmit – niitähän usein jää pakasteeseen vielä pääsiäisen jälkeenkin – ja tehdä näitä mämmipataleipiä oikein urakalla. Puolisoni, joka ei muuten pidä mämmistä, ihastui tähän leipään kovasti, joten voimme sitä varauksetta yhdessä suositella.

Mämmipataleivän resepti löytyy täältä(Viinilehti)

Oletko tehnyt mämmipataleipää?


Photo by Vie Studio on Pexels.com

Ruokasisustaminen – mitä se on?

Oletko kuullut ruokasisustamisesta? Minulle tämä uusi termi tuli vastaan ammattilehdessä. Sisustuksesta kiinnostuneena sana herätti heti huomioni ja piti lähteä tarkemmin selvittämään, mitä ruokasisustaminen oikein on?

Ruokasisustaminen ei olekaan mikään uusi juttu, vaan sitä on tutkittu mm. lasten keskuudessa (DAGIS -tutkimus vv. 2015 ja 2016). On selvitetty kodin ruokasisustusta ja sen yhteyttä päiväkoti-ikäisten lasten ruokavaliotyyleihin.

Tutkimuksen päätulos oli, että niillä lapsilla, joiden kotona oli usein epäterveellisiä ruokia, oli epäterveellisempi ruokavaliotyyli verrattuna lapsiin, joiden kodeissa epäterveellisiä ruokia oli harvemmin.

Mielenkiintoinen havainto oli, että terveellisten elintarvikkeiden (kasvikset ja hedelmät) saatavuus kotona ei vaikuttanut suojaavan lapsia epäterveellisten elintarvikkeiden (runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet) vaikutukselta. (Dagis.fi)

Tuo em. havainto soveltunee todennäköisesti yhtä hyvin myös aikuisiin. Ainakin omalla kohdallani on päivän selvää, että jos pöydällä on levyllinen Fazerin Sinistä, niin kyllä appelsiini saa jäädä kaikessa rauhassa hedelmäkulhoon. Tai jos jääkaapista löytyy välipalaksi ihanan kermaista ja rasvaista valkohomejuustoa, niin porkkanat ja lantut jäävät auttamattomasti kisassa kakkoseksi.

Mitä tästä voisi sitten päätellä ja miten tämä liittyy sisustamiseen? Tutkimuksissa on lasten osalta edelleen todettu, että lapselle näkyvä ruokien rajoittaminen – esimerkiksi pöydällä oleva karkkikippo, josta ei saa ottaa – voi johtaa kyseisen ruoan houkuttelevuuden kasvamiseen (ns. kielletty hedelmä). Siksi epäterveellisten ruokien ostamatta jättäminen on hellä rajoituskeino, jossa rajoittaminen ei tule lapselle näkyväksi lainkaan. (Dagis.fi). Tämä saattaisi hyvin suurella todennäköisyydellä päteä myös aikuisiin…

Suora johtopäätös siis on, että kotiin ei kannata ostaa tai ei ainakaan jättää näkyville mitään epäterveellistä. Ja terveelliset elintarvikkeet, kuten hedelmät, vihannekset, juurekset yms. tulisi olla houkuttelevasti näkyvillä, jotta niitä tulisi nautittua.

Houkuttelevuutta lisää riittävää määrä ja vaihtelevuus – useita erilaisia hedelmiä kulhossa. Menekkiä kasvattaa myös syömisen helppous. Valmiiksi syömispaloiksi pilkottuja hedelmiä tai juureksia popsitaan enemmän kuin kokonaisia…

Millä kaikilla tavoilla ruokasisustamista voisi tehdä? Harrastatko sinä ruokasisustamista?

Aiheesta on myös mielenkiintoinen kirjoitus hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoen blogissa:

Syömisen sietämätön automaattisuus


Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s