Lakaisen polkuani

Onko sinulla ollut koskaan tunnetta, että tavaraa ympärillä on liian paljon ja olisi aika luopua ainakin osasta? Olet ehkä kuullut sanat konmaritus ja konmarittaa. Ne alkoivat yleistyä suomalaisessa kielenkäytössä, kun japanilaisen Marie Kondon kirja KonMari. Siivouksen elämänmullistava taika ilmestyi suomeksi (alkuperäisteos 2011, suomennos 2015). Kirjan mukaan kodista voi raivata turhat tavarat tällä tehokkaalla KonMari-menetelmällä.

KonMari-menetelmä ei tarkoita, että kodista tulee minimalistinen tai tyhjä. Tavaroita voi säilyttää aivan niin paljon kuin itse haluaa. Tärkeintä on, että säilytettävät tavarat tuottavat iloa tai niistä on todellista hyötyä. Konmarituksen ympärille on syntynyt myös kokonainen järjestelijöiden ammattikunta, joka auttaa konmarituksessa, jos se tuottaa itselle vaikeuksia.

Myös vaatekaapin voi konmarittaa. Kapselivaatekaappi -postauksessa kerron, miten menetelmää voi soveltaen hyödyntää vaatekaapin selvittelyssä. Kuulemani mukaan muodissa on nyt myös ihmisten konmaritus eli karsitaan elämästä kaikki sellaiset ihmiset ja ”ystävät”, jotka vievät energiaa ja vain väsyttävät. Jäljelle jäävät vain ne ihmiset, jotka tuottavat sinulle iloa. Melko raadollista…

Periaatteessa konmarittaa voi siis melkeinpä mitä tahansa. Kyseessä ei liene aivan uusia asia. Ainahan asioita, tavaroita, töitä ym. on järjestelty. Se, että on keksitty metodi, menetelmä, joka on monistettavissa ja sovellettavissa eri tilanteisiin, on varmaankin uutta. Ehkä ihminen kaipaa aika ajoin selkeitä ohjeita itsensä ulkopuolelta, miten saada elämänsä asiat järjestykseen.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Aloitan konmarituksen työhuoneestani

Olen suunnitellut jo jonkin aikaa oman kotona sijaitsevan ”työhuoneeni” konmarittamista. Siellä on runsaasti tavaraa menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä. Viimeksi järjestelin tavaroitani edellisen muuton yhteydessä noin 6 vuotta sitten. Paljon en uskaltanut silloin vähentää tavaraa… jospa kirjoja, kansioita ym. ym. vielä tarvitsee.

Nyt tuntuu siltä, että elämässäni on kääntymässä uusi lehti, minkä vuoksi monista vanhoista asioista ja tavaroista olisi hyvä päästää irti… jotta voisi tehdä tilaa uudelle. Vanhasta luopuminen ei ole kovin helppoa, missään asiassa. Olenkin siirtänyt työhuoneeni selvittelyä aina vain eteenpäin. Oikeastaan minun piti aloittaa ko. projekti jo pari vuotta sitten.

Tavaroilla on oma tarinansa ja merkityksensä

Tavaran konmaritus sellaisenaan ei ole minuun aikaisemmin erityisemmin ”kolahtanut”. Se soveltuu ehkä parhaimmillaan järki-ihmiselle, sellaiselle, joka ei liikaa tunteile tavaroiden kanssa. Itse kuulun juuri noihin tunteilijoihin. Ajattelen niin, että jokaisella tavaralla on oma tarinansa, arvonsa ja merkityksensä; miksi se on olemassa, miksi sen omistaa ja miksi se on ollut tärkeää säilyttää. Joillakin tavaroilla, jopa työhön liittyvillä, voi olla syvä tunnearvo.

Tavaran mukana heitän pois osan ajatuksistani, muistoistani ja tunteistani. Siksi tähän järjestelytyöhön täytyy käyttää aikaa ja katsoa kaikessa rauhassa, mikä on ehkä ns. turhaa, mistä voin jo luopua. Konmarituksessa voi hyödyntää fengshuita, jolloin pyritään järjestelemään tavaroita niin, että positiivinen energia pääsee virtaamaan kodissa vapaasti. Kaikenlainen epäjärjestys ja epämääräiset tavarakasat häiritsevät positiivisen energian syntymistä. Edellisestä päätellen työhuoneessani ei virtaa tällä hetkellä ainakaan positiivinen energia…

Metsämieli - voimaa luonnosta

Miksi työhuoneen konmaritus pälkähti päähäni juuri nyt? Oikeastaan voisin kutsua tätä ryhtymystäni myös ”oman polkuni lakaisuksi”. Voimapuutarhassa -artikkelista käy ilmi, mitä tuo polun lakaisu tarkoittaa. Runotalon Voimapuutarhan runo Koko kuva”, jonka luin muutama päivä sitten, antoi minulle inspiraation ja kimmokkeen ryhtyä tähän selvittelytyöhön. Kyseisen runon sanoma tuntuu niin sopivalta tähän hetkeeni.

Availen työhuoneeni laatikoita, kaappeja ja hyllyjä pikkuhiljaa, satunnaisessa järjestyksessä ja kaikessa rauhassa. Kertoilen löydöistäni ja havainnoistani blogissa koostaen samalla omaa tarinaani. Toivottavasti havaintoni tuottavat jotakin merkityksellistä myös sinulle.

Pysy mukana! 😊


2 replies to Lakaisen polkuani
  1. Onpas ihanaa, että Koko kuva voimaruno on inspiroinut ja lakaiset polkuasi ♥ Aloitin Konmarituksen kesällä vaatekaapissa, mutta siitä en sitten edennytkään ainakaan toistaiseksi. On niin paljon lakaistavaa, että kestää vuosia. Kapselivaatekaappini muodostuu hiljalleen paremmaksi ja enemmän minun näköiseksi.

    Kiva, että koostat tarinaasi tänne. Mielenkiintoista seurata sitä 🙂

    1. Hei
      Mukavaa, että huomasit uuden tekstini! Kiitos kommentistasi! 😀 Kyllä, olen inspiroitunut hyvin monista runoistasi, mutta juuri tuo ”Koko kuva” tuli nyt todella sopivasti esille avaten polkuani eteenpäin. Kiitos paljon siitä, Sari! Lakaistavaa näillä vuosikymmenillä on jo kertynyt paljon. Olisi pitänyt lakaista paremmin jo aikaisemmin, niin ei olisi nyt niin paljon tehtävää.😏 Mutta kun ei ole muka ehtinyt. Odotan innolla, mitä kaikkea kaapeistani ja laatikoistani löytyy… varmasti paljon myös tunnepitoisia hetkiä on tulossa.😊

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s