Ajankohtaista

Voimaa kuntosalilta, VoimapuuYllättävä uutinen. Tavallinenkin kuntoilija voi kärsiä kehon ylikuormitustilasta, jota kutsutaan myös ylikunnoksi. Ylikunto on asia, josta harvemmin kuulee puhuttavan muutoin kuin urheilijoiden keskuudessa.

Ylikuormitustila ei kuitenkaan johdu pelkästään liiallisesta tai liian raskaasta liikunnasta. Taustalla on usein stressitila. Ohessa oireita, jotka saattavat kertoa ylikuormituksesta:

  • Treenaushaluttomuus
  • Unettomuus tai jatkuva uneliaisuus
  • Ruokahaluttomuus tai jatkuva nälkä
  • Vatsavaivat tai muut stressioireet
  • Yleinen sairauden tunne tai infektiokierre
  • Jatkuvasti koholla oleva syke
  • Hormonitoiminnan häiriöt
  • Psyykkiset oireet

Lue lisää aiheesta…

Ylikunto vaanii tavallistakin liikkujaa – tunnista oireet! 

22.2.2018 (Ajankohtaista)

_______________________________________________________________

19.2.2018

Unettomuus ei ole vähäpätöinen ongelma…

vasynyt2Tilapäisestä unettomuudesta kärsii 30 % suomalaisista ja pitkäkestoisesta unettomuudesta 10 %. Kyse ei ole vähäpätöisestä ongelmasta.

Professori ja neurologi Markku Partinen neuvoo ”Jos uni ei tule, on tärkeää, ettei yritä väkisin nukahtaa. Tekee mitä tahansa muuta, mutta ei yritä väkisin nukahtaa – se vain pahentaa tilannetta”. Partisen mukaan olisi parempi lukea vaikkapa kirjaa sängyssä tai nousta kokonaan ylös.

Unta tutkitaan koko ajan enemmän. Aivoille unen merkitys on korvaamaton: mm. kuona-aineet poistuvat, energiavarastot latautuvat ja aivot muovautuvat sijoittaessaan imemäänsä tietoa.

Markku Partisella on erityispätevyys unilääketieteessä, ja hän on koonnut Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemen kanssa tietonsa teokseen Uniterveyskirja – nuku hyvin, voi hyvin. Lue lisää…

Älä yritä nukahtaa väkisin – Professori: 4 tuntia laadukasta unta on parempi kuin 8 tuntia huonolaatuista

 

 _______________________________________________________________________

12.2.2018 (Tänään töissä / Opinpuu)

Kohti sopuisaa työyhteisöä, VoimapuuKohti sopuisaa työyhteisöä

”Työpaikkakiusaaminen on koko työyhteisön ongelma, johon pitää ja voidaan puuttua työpaikan kaikilla tasoilla. Tavoitteena pitää olla kiusaamisen nollatoleranssi eli organisaatiokulttuuri, jossa kiusaamista ei hyväksytä eikä suvaita”, sanovat Susanna Kalavainen ja Nina Olin Työterveyslaitokselta.

Kalavainen ja Olin ovat kirjoittaneet useita artikkeleita työpaikkakiusaamiseen liittyen.
He ovat myös osa työryhmää, joka on laatinut työkirjan ”Askeleet kohti sopuisaa työyhteisöä”. Vuonna 2016 julkaistu työkirja on tarkoitettu työyhteisöille, jotka haluavat kehittää työyhteisönsä vuorovaikutusta. Se on laadittu osana ”Kohti sopuisaa työyhteisöä (Sopuisa) – epäasiallisen kohtelun nollatoleranssin vahvistaminen työpaikalla” -hanketta.

Jatka lukemista tästä

_________________________________________________________________________

8.2.2018

Hoida mieltäsi, lumoudu luonnosta

talvimaisemaMoni ihminen voimaantuu ja rentoutuu, kun lähtee luontoon retkeilemään tai lenkkeilemään. Viimeaikaisissa kyselytutkimuksissa onkin havaittu, että ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä, mikäli he asuvat lähellä viheralueita. Suomessa luonnon terveysvaikutuksia on tutkinut psykologian professori Kalevi Korpela.

Korpelan mukaan luonnon terveysvaikutukset lisääntyvät sitä mukaa, mitä enemmän on oppinut arvostamaan luontoa ja olemaan siellä. Korpela on tutkinut myös luontoa ja depressiota. Tutkimuksissa on selvinnyt mm. että masentuneisuus ja ahdistuneisuus on sitä vähäisempää mitä vihreämpiä asuinalueet ovat. Viheralueen tulisikin sijaita 300–500 metrin etäisyydellä asuinpaikasta…

Lue Tiina Jensenin mielenkiintoinen artikkeli: Hoida mieltäsi, lumoudu luonnosta (Yle.fi) ja kuuntele Kalevi Korpelan haastattelu, johon linkki em. sivulla

__________________________________________________________________________________

Opinpuu, Voimapuu Opinpuu

Oletko jo huomannut Opinpuun blogin ylävalikossa? Opinpuuhun kootaan linkkejä blogin aihealueisiin liittyviin oppaisiin ja oppimateriaaleihin.

Uutta materiaalia:

  • Askeleet kohti sopuisaa työyhteisöä -työkirja
  • Vallan visaiset kaverisuhteet -opas

Tästä Opinpuuhun…

____________________________________________________________________________________

Seuraa Voimapuuta!

Liity Voimapuun sähköpostilistalle! Saat tiedon uusimmista julkaisuista sähköpostiisi. Liittymislinkki sijaitsee blogin oikeassa sivupalkissa. Syötä sähköpostiosoitteesi kenttään ja klikkaa Seuraa -painiketta. Halutessasi voit poistua listalta unsubscribe -toiminnolla.

Voimapuu on myös Facebookissa

_________________________________________________________________