Kesämekko

(Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty tähdellä *)

Innostus hankkia jotakin uutta vaatekappiin puraisee erityisesti keväisin ja syksyisin. Muutaman viimeisen vuoden aikana olen rohkaistunut tekemään ostoksia verkkokaupoista ja nykyisin koen verkko-ostamisen jopa helpommaksi ja mukavammaksi kuin kivijalkamyymälästä ostamisen.

Aikaisemmin niin inspiroiva vaeltelu vaatekaupoissa on jäänyt melkein kokonaan pois. Mikä on sen rentouttavampaa, kun istahtaa sohvan nurkkaan ja ryhtyä selailemaan vaatekauppojen sivuja – onnistuu hyvin niin kännykällä, tabletilla kuin kannettavalla tietokoneellakin. Mukavinta ja helpointa katselu on kuitenkin isolta ruudulta, kuten vaikkapa kannettavalta tietokoneelta.

Tähän saakka vaatteiden ostaminen verkosta on onnistunut hyvin. Joskus olen joutunut palauttamaan tuotteen – lähinnä silloin, kun vaatteen koko ei ole ollut oikea. Onneksi nykyisin koon voi arvioida ennakkoon melko hyvin verkkosivuilla olevien koko- ja mittataulukoiden avulla. Omaa vartalotyyppiä on hyvä tuntea jonkin verran, jotta osaa etukäteen arvioida myös vaatteen mallin istuvuutta itselle.

Toivelistalla kesäinen mekko

Tällä kertaa toiveissani oli löytää kesäinen mekko. Aikaisemmissa vaatekaappia käsittelevissä postauksissani (kapselivaatekaappi) olen kertonut oman värivuodenaikani olevan syksy. Syksyn värejä on parhaiten tarjolla kaupoissa juuri syksyllä. Myös muiden vuodenaikojen värit vaatteissa löytyvät kaupoista parhaiten juuri kyseisenä vuodenaikana. Toki, jos osaa itse ommella vaatteita, on sopivia kankaita saatavilla ympäri vuoden.

Kun ryhdyin etsimään itselleni sopivaa mekkoa tuli mieleeni, että miksikäs en samalla voisi katsella mekkotarjontaa myös talvi-, kevät- ja kesäihmisille ja tehdä löydöistäni inspiraatiopostauksen blogiin. Melko hyvin ovat vielä muistissani muidenkin vuodenaikojen väripaletit vuosisadan vaihteessa hankitun värikonsulttikoulutuksen ansiosta.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Värivaatekaappi – ajatonta pukeutumista

Miten värivaatekaappi eroaa kapselivaatekaapista? Suurin ero on ehkä se, että värivaatekaappi perustuu värinanalyysiin ja oman värivuodenajan/värikartan mukaisesti koottuun vaatekaappiin. Molemmissa vaatekaapeissa tavoitteena on rakentaa ajaton, toimiva, selkeä vaatekaappi kohtuullisella määrällä vaatteita.

Kumpikaan vaatekaappi ei perustu vallitsevaan muotiin, vaan itselle mieluisiin ja kestäviin vaatteisiin. Kulloisenkin ajankohdan muotivaatteista voi hankkia itselle jotain, joka sopii vaatekaapin muiden vaatteiden kanssa. Ajatuksena on, että jos haluat hankkia uuden puseron, sinun ei tarvitse ostaa siihen uusia housuja tai hametta, vaan sopiva alaosa löytyy jo vaatekaapistasi.

Ajattoman pukeutumisen suositus on, että vaatekaapista 1/3 soveltuisi materiaaliltaan, malleiltaan ja väreiltään ympärivuotiseen käyttöön. Siksi värivaatekaapin perustaksi sopivat parhaiten neutraalit ja perusvärit.

Useimmiten takkien, housujen, hameiden ja jakkujen värit ovat käytännöllisintä valita juuri kunkin vuodenajan värikartassa olevista neutraaleista ja perusväreistä. Tällöin niitä on helppo yhdistellä toisiinsa ja muihin vaatteisiin. Tehostevärit ovat omiaan piristämään puvustoa esim. mekoissa, puseroissa, asusteissa, koruissa jne.

Vaatekaapin perusväritykseen vaikuttaa kuitenkin eniten oma persoona ja pukeutumistyyli. Toiset pitävät voimakkaista väreistä ja ns. räväkämmästä pukeutumisesta. He saattavat hankkia vaatekaapin perustankin tehosteväreissä. Toiset taas pitävät enemmän maanläheisimmistä väreistä ja neutraalimmasta pukeutumistyylistä, jolloin vaatekaappikin on väritykseltään ja ehkä myös tyyliltään hillitympi.

Ideoita kesä-, talvi-, kevät- ja syksytyypin naisille

Mekko on ehkä vaatekaapin helpoin vaate. Asukokonaisuuden loihtimiseen tarvitaan useimmiten vain yksi vaate, varsinkin kesäisin. Toki lisäksi tarvitaan kengät ja asusteet. Joskus on tarpeen käyttää jakkua mekon päällä. Mekon voi hyvin valita tehosteväreistä, jotka ovat yleensä oman värikartan voimakkaimpia ja kirkkaimpia värejä. Jos jakku valitaan neutraaleista ja perusväreistä yksivärisenä, se sopii myös lähes minkä tahansa värivaatekaapin muun vaatteen kanssa.

Oheiset kesäiset mekko-inspiraatiot ovat pääosin kunkin vuodenajan perus- ja tehosteväreissä. Mallit löytyvät *Lindexin ja *Voglian valikoimista. Kuvien alla olevien linkkien kautta voit katsoa mekkojen tuotetietoja tarkemmin ja halutessasi tehdä ostoksia.

* Kesätyypin naiselle

Kesänaisen vaatekaapin perusta koostuu pastelleista ja neutraaleista väreistä. Sininen lähes kaikissa sävyissään on kesän väri.

* Talvityypin naiselle

Talvi-naisen vaatekaappi koostuu kontrasteistaMustan ja valkoisen lisäksi talven vaatekaapissa on kirkkaita ja voimakkaita värejä

* Kevättyypin naiselle

Kevätnaisen vaatekaappia hallitsevat kirkkaat, lämpimät ja selkeät väritBeigen eri sävyt vaihtelevat kermanvaaleasta kamelinruskeaan

Syksytyypin naiselle

Syksynaisen vaatekaappi koostuu murretuista ruskeista, vihreistä ja kultaisista sävyistä. Syksyn lehtien sinapinkeltainen kuuluu ”luonnollisesti” syksyn vaatekaappiin.

Jos olet kiinnostunut selvittämään oman värivuodenaikasi, suosittelen Beauty Colors -värinanalyysiä. Beauty Colors on toiminut Suomessa jo vuodesta 1985 alkaen. Sivustolta voit hakea itseäsi lähinnä olevan värikonsultin.


Lue myös:
Kapselivaatekaappi, helppoa pukeutumista